Overslaan en naar de inhoud gaan

BI-analist

Bedrijf: De Nederlandsche Bank
Richting(en): Banking / Finance |
Niveau: HBO & WO
Locatie: Amsterdam
Vooraanmelden
Vooraanmelden

Jij hebt impact

Bij DNB werk je met impact op financiële stabiliteit en duurzame welvaart. Technologische ontwikkeling en digitalisering hebben een grote impact op de financiële sector en daarmee op onze taak als centrale bank. Jij bent als BI-analist het aanspreekpunt om de wensen van je collega’s op het gebied van data te vertalen naar geautomatiseerde rapportages. Jij zoekt naar de juiste data-oplossingen en stimuleert je collega’s om data-gedreven te werken. Daarmee maak je het verschil!

Zo doe je dat als BI-analist bij DNB

Binnen jouw team ben je verantwoordelijk voor de ondersteuning en onderwijzing van de business bij data-gedreven werken. Om de beleidsmedewerkers binnen de divisie optimaal te ondersteunen willen we zo goed mogelijke data kunnen ontsluiten en mogelijkheden aanbieden voor heldere rapportages.  

Wat ga je precies doen?

 • Je inventariseert de gebruikerswensen met betrekking tot data en rapportages, je spart over mogelijke verbeteringen en je vertaalt dit in concrete changes en productstappen.
 • Je bouwt een breed pakket aan informatieproducten, zoals views, datamarts, rapporten, tabellen en dashboards, bijvoorbeeld door middel van SQL, Power BI, SAS, Python en R.
 • Je bent aanspreekpunt voor ad-hoc en structurele rapportageverzoeken.
 • Je onderwijst en stimuleert de medewerkers binnen de divisie over de mogelijkheden en wijze van data-gedreven werken.
 • Je bewaakt de kwaliteit van de opgeleverde producten op basis van prestatie indicatoren, richtlijnen en standaarden/normen. Je rapporteert over de voortgang van informatieanalyse werkzaamheden en je stuurt bij waar en wanneer nodig. 
 • Je ondersteunt je divisie-collega’s bij het analyseren en oplossen van incidenten.

Hier doe je dat

Je werkt als BI-analist bij de afdeling Risk Management van de divisie Financiële Markten. Deze divisie is binnen DNB verantwoordelijk voor het reservebeheer, de monetaire operaties, marktinzichten en het risicomanagement voor DNB.

In het nieuw op te zetten team Data & Reporting werk je samen met een product owner en een senior BI-analist. Daarnaast werk je direct samen met collega’s binnen de diverse afdelingen van de divisie, die uit 80 professionals bestaat. De cultuur is collegiaal, open en direct. We zijn gewend om verantwoordelijkheid te krijgen en te nemen. Je krijgt volop de gelegenheid om je te ontplooien met training-on-the-job en opleidingen op maat.

DNB volgt het thuiswerkadvies van het RIVM. Wanneer de maatregelen het toestaan werken we deels op kantoor, deels thuis. We hanteren daarbij een 50-50-richtlijn. We komen met name naar ons kantoor in Amsterdam om samen te werken en elkaar te ontmoeten. Natuurlijk zorgen we dat je ook thuis uitstekend kunt werken met laptop, telefoon en een goede thuiswerkplekinrichting.

Dit breng je mee

Je bent een bevlogen professional met een gestructureerde visie op je vakgebied. Je hebt affiniteit met data & analytics en je ziet het als een uitdaging om de processen continue te verbeteren. Communiceren gaat je goed af, je bent klantgericht en je krijgt dingen gedaan. Je houdt van uitdagende doelen en je bent goed in staat om deze te vertalen naar prioriteiten en acties. Je bent analytisch sterk, leergierig en resultaatgericht.

Waar zijn we verder nog naar op zoek?

 • Je hebt een relevante bachelor of master, bijvoorbeeld in de richting van een technisch bedrijfskunde studie of informatica (technische). Dit is een startersfunctie voor iemand met maximaal 2 jaar werkervaring.
 • Je hebt ervaring met het uitvoeren van informatieanalyses, data modellering en het visualiseren van data. Je hebt ervaring met een of meerdere BI-tools, zoals SQL, Python, Matlab of PowerBI ter ondersteuning bij de uitvoer van deze activiteiten.
 • Je bent comfortabel met de uitvoering van (data) analyses en schrijven van requirements, business cases en user stories.
 • Het is een voordeel wanneer je enige affiniteit hebt met financiële producten en - markten. 
 • Jouw schriftelijke en mondelinge communicatieve vaardigheden zijn uitstekend, zowel in het Nederlands als in het Engels.

Dit bieden we je

Een 36-urige werkweek met werk midden in de financiële en economische actualiteit. Bij een betrouwbare en maatschappelijk betrokken werkgever in Amsterdam, die voortdurend inspeelt op de veranderende eisen van onze omgeving. En die doorlopend innoveert. We staan als instelling midden in de samenleving. Onze mensen zijn gedreven en betrokken bij hun werk binnen een maatschappelijke context. Wij zien een diverse en inclusieve werkomgeving als één van de voorwaarden om als organisatie succesvol te zijn en onze doelstellingen te blijven bereiken. Dit biedt jou volop kansen je verder te verdiepen en nieuwe ervaringen op te doen. In Nederland, maar ook daarbuiten. Je start met een jaarcontract, bij goed functioneren en wanneer de (organisatorische) omstandigheden niet wijzigen is er uitzicht op voortzetting.

De overige goede arbeidsvoorwaarden die horen bij deze functie:

 • Een salaris van minimaal € 3.000,-- en maximaal € 4.500,-- bruto per maand, op basis van een 36-urige werkweek. De uiteindelijke inschaling is onder meer afhankelijk van je kennis en ervaring.
 • Een 13de maand, 8% vakantietoeslag berekend over 13 maanden en een vrij besteedbaar persoonlijk budget van 5,9% van je 12-maandssalaris.
 • Pensioenopbouw op basis van middelloon met voorwaardelijke indexatie. Eigen bijdrage in de premie 6,39%.
 • Een volledige vergoeding van je OV-reiskosten woon-werkverkeer.
 • Veel mogelijkheden jezelf door opleiding en training zowel vakinhoudelijk als persoonlijk te blijven ontwikkelen.
 • Een goede balans tussen je professionele en je privéleven. In deze functie is het mogelijk om 4 dagen van 9 uur te werken.

Andere vacatures

werken-bij-De Nederlandsche Bank
Aanmelden tot en met

Meewerkstage innovatief toezicht IT-risico's en data-analyse

IT / ICT, Banking / Finance

De Nederlandsche Bank - Amsterdam

Startdatum: 01 september 2022

Een uitdagende stage met de nadruk op operationele en IT-risico's binnen de financiële sector. Wil je ervaren wat het werk van een toezichthouder bij DNB inhoudt?

Meewerkstage innovatief toezicht IT-risico's en data-analyse
werken-bij-De Nederlandsche Bank
Aanmelden tot en met

Young Professional Programma | Pensioentransitie

Actuariaat / Risk, Banking / Finance

De Nederlandsche Bank - Amsterdam

Startdatum: 16 oktober 2022

Als toezichthouder op pensioenfondsen zal je bij de overstap naar het nieuwe stelsel er op toezien dat dit eerlijk en zorgvuldig gebeurt. Het gaat om een uitdagende en complexe operatie waarbij pensioenfondsen ca. 1700 miljard euro aan pensioenvermogen opgebouwd door miljoenen Nederlanders verdelen. Jouw rol is om erop toe te zien dat deze overgang verantwoord verloopt. Je wordt opgeleid door deelname aan ons opleidingstraject in de Pension Academy en on-the-job-learning op twee afdelingen in het eerste jaar. In sneltreinvaart word je toezichthouder en pensioenspecialist.

Zo doe je dat als Young Professional | Pensioentransitie

Bij DNB werk je met impact op financiële stabiliteit en duurzame welvaart. Jij draagt hier aan bij door toezicht op pensioenfondsen te houden die miljarden aan pensioengelden beheren. De pensioenwereld is sterk in beweging. De sector staat voor grote uitdagingen: de transitie naar een nieuw pensioencontract. Een dynamische wereld die een enthousiaste en ambitieuze young professional volop kansen biedt! Het programma kent een unieke afwisseling tussen ‘on-the-job learning’ bij verschillende afdelingen en deelname aan het talent-ontwikkel programma ‘Pension Academy'

On-the-job learning:

 • Minimaal twee plaatsingen bij afdelingen binnen de divisie Toezicht Pensioenfondsen, waarbij je ervaring opdoet met account toezicht en verdiepend toezicht bij een expertisecentrum. Je draait volop mee in de verschillende teams en maakt je op die manier het toezicht helemaal eigen. Kennis opdoen van het nieuwe pensioenstelsel vormt een cruciaal onderdeel van de werkzaamheden naast het in goede banen leiden van de pensioentransitie.
 • De werkzaamheden kunnen – afhankelijk van je opleidingsachtergrond en interesse- bestaan uit:
  • Voor kandidaten met een kwantitatief profiel: het toezien op evenwichtige en transparante besluitvorming over de verdeling van pensioenvermogen bij de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel. Dit doe je onder andere door de effecten van de transitie voor verschillende generaties, die inzichtelijk worden gemaakt met kwantitatieve analyses van de pensioenfondsen, te beoordelen. 
  • Voor kandidaten met een accounting / data-management / informatica-profiel: het toezien op een zorgvuldige administratie van rechten van pensioendeelnemers. Dit doe je onder andere door te beoordelen of IT- systemen voldoende wendbaar en passend zijn om het nieuwe pensioencontract te administreren. 
  • Voor alle kandidaten:
   • Het deelnemen aan verdiepende on-site onderzoeken. Deze onderzoeken zijn gericht op  de belangrijkste risico’s voor een evenwichtige en beheerste transitie en vormt een belangrijke schakel in het mitigeren van deze risico's.
   • Samen met collega toezichthouders stimuleer je dat pensioenfondsen proactief aan de slag gaan met het voorbereiden op de stelselherziening. 
   • Je helpt bij het organiseren van ronde tafel-sessies om verwachtingen van DNB en de sector over de transitie bij elkaar te brengen.
   • Je levert een actieve bijdrage aan beleidsontwikkeling en guidance voor de sector.

 

Talent-ontwikkelprogramma ‘Pension Academy’:

 • 8-10 deelnemers; samen leren en elkaar versterken.
 • Inhoud: Basisopleiding Toezicht en opleiding tot pensioentoezichthouder, gericht op het toezicht op de transitie
 • Skills/competenties: Intensief programma waarbij jouw persoonlijke ontwikkeling doorlopend centraal staat.
 • Starten in K4 2022: na 1 jaar krijg je binnen de divisie Toezicht Pensioenfondsen een belangrijke vaste rol in het toezicht op de transitie.
Young Professional Programma | Pensioentransitie
werken-bij-De Nederlandsche Bank
Aanmelden tot en met

Meewerkstage Innovatieteam Data en IT

IT / ICT

De Nederlandsche Bank - Amsterdam

Startdatum: 01 september 2022

Bij de divisie Data en IT van DNB wordt er onderzoek gedaan naar de toepassing van verschillende technologieën binnen de processen van DNB. Denk hierbij aan onderzoeken op het gebied van Artificial Intelligence, Process Mining, Robotic Process Automation en Low-code platform. Naast deze onderzoeken zijn wij continue op zoek naar nieuwe technologische trends die van betekenis kunnen zijn voor DNB. Als stagiair draag jij bij om dit proces te versterken.  

Zo doe je dat als stagiair bij DNB
Als stagiair Innovatieteam Data en IT ben je, onder begeleiding van de innovatiemanager, verantwoordelijk voor onderzoek naar innovaties en de ontwikkeling van prototypes of van proof of concepts. Binnen DNB krijg je alle ruimte om innovatie te realiseren. Omdat je in deze rol samenwerkt met collega’s vanuit de hele organisatie zal je snel een netwerk opbouwen. Ook stap je soms in diverse rollen, zoals business analist of projectleider, hiermee krijg je de kans om verschillende vaardigheden te ontwikkelen. Je wordt direct betrokken en leert van de grote hoeveelheid kennis die aanwezig is.

Wat ga je precies doen?

 • Ondersteunen en coördineren van innovatie onderzoeken in het Innovatieteam Data en IT.
 • Meewerken aan innovatie onderzoeken.
 • Het versterken van het innovatienetwerk binnen DNB en in Europees Stelsel van Centrale Banken (ESCB).
 • Meewerken aan het organiseren van evenementen en communicatie uitingen.
 • Verbinding maken tussen nieuwe technologieën en de business.
Meewerkstage Innovatieteam Data en IT