Overslaan en naar de inhoud gaan

BI-analist

Bedrijf: De Nederlandsche Bank
Richting(en): Banking / Finance |
Niveau: HBO & WO
Locatie: Amsterdam
Vooraanmelden
Vooraanmelden

Jij hebt impact

Bij DNB werk je met impact op financiële stabiliteit en duurzame welvaart. Technologische ontwikkeling en digitalisering hebben een grote impact op de financiële sector en daarmee op onze taak als centrale bank. Jij bent als BI-analist het aanspreekpunt om de wensen van je collega’s op het gebied van data te vertalen naar geautomatiseerde rapportages. Jij zoekt naar de juiste data-oplossingen en stimuleert je collega’s om data-gedreven te werken. Daarmee maak je het verschil!

Zo doe je dat als BI-analist bij DNB

Binnen jouw team ben je verantwoordelijk voor de ondersteuning en onderwijzing van de business bij data-gedreven werken. Om de beleidsmedewerkers binnen de divisie optimaal te ondersteunen willen we zo goed mogelijke data kunnen ontsluiten en mogelijkheden aanbieden voor heldere rapportages.  

Wat ga je precies doen?

 • Je inventariseert de gebruikerswensen met betrekking tot data en rapportages, je spart over mogelijke verbeteringen en je vertaalt dit in concrete changes en productstappen.
 • Je bouwt een breed pakket aan informatieproducten, zoals views, datamarts, rapporten, tabellen en dashboards, bijvoorbeeld door middel van SQL, Power BI, SAS, Python en R.
 • Je bent aanspreekpunt voor ad-hoc en structurele rapportageverzoeken.
 • Je onderwijst en stimuleert de medewerkers binnen de divisie over de mogelijkheden en wijze van data-gedreven werken.
 • Je bewaakt de kwaliteit van de opgeleverde producten op basis van prestatie indicatoren, richtlijnen en standaarden/normen. Je rapporteert over de voortgang van informatieanalyse werkzaamheden en je stuurt bij waar en wanneer nodig. 
 • Je ondersteunt je divisie-collega’s bij het analyseren en oplossen van incidenten.

Hier doe je dat

Je werkt als BI-analist bij de afdeling Risk Management van de divisie Financiële Markten. Deze divisie is binnen DNB verantwoordelijk voor het reservebeheer, de monetaire operaties, marktinzichten en het risicomanagement voor DNB.

In het nieuw op te zetten team Data & Reporting werk je samen met een product owner en een senior BI-analist. Daarnaast werk je direct samen met collega’s binnen de diverse afdelingen van de divisie, die uit 80 professionals bestaat. De cultuur is collegiaal, open en direct. We zijn gewend om verantwoordelijkheid te krijgen en te nemen. Je krijgt volop de gelegenheid om je te ontplooien met training-on-the-job en opleidingen op maat.

DNB volgt het thuiswerkadvies van het RIVM. Wanneer de maatregelen het toestaan werken we deels op kantoor, deels thuis. We hanteren daarbij een 50-50-richtlijn. We komen met name naar ons kantoor in Amsterdam om samen te werken en elkaar te ontmoeten. Natuurlijk zorgen we dat je ook thuis uitstekend kunt werken met laptop, telefoon en een goede thuiswerkplekinrichting.

Dit breng je mee

Je bent een bevlogen professional met een gestructureerde visie op je vakgebied. Je hebt affiniteit met data & analytics en je ziet het als een uitdaging om de processen continue te verbeteren. Communiceren gaat je goed af, je bent klantgericht en je krijgt dingen gedaan. Je houdt van uitdagende doelen en je bent goed in staat om deze te vertalen naar prioriteiten en acties. Je bent analytisch sterk, leergierig en resultaatgericht.

Waar zijn we verder nog naar op zoek?

 • Je hebt een relevante bachelor of master, bijvoorbeeld in de richting van een technisch bedrijfskunde studie of informatica (technische). Dit is een startersfunctie voor iemand met maximaal 2 jaar werkervaring.
 • Je hebt ervaring met het uitvoeren van informatieanalyses, data modellering en het visualiseren van data. Je hebt ervaring met een of meerdere BI-tools, zoals SQL, Python, Matlab of PowerBI ter ondersteuning bij de uitvoer van deze activiteiten.
 • Je bent comfortabel met de uitvoering van (data) analyses en schrijven van requirements, business cases en user stories.
 • Het is een voordeel wanneer je enige affiniteit hebt met financiële producten en - markten. 
 • Jouw schriftelijke en mondelinge communicatieve vaardigheden zijn uitstekend, zowel in het Nederlands als in het Engels.

Dit bieden we je

Een 36-urige werkweek met werk midden in de financiële en economische actualiteit. Bij een betrouwbare en maatschappelijk betrokken werkgever in Amsterdam, die voortdurend inspeelt op de veranderende eisen van onze omgeving. En die doorlopend innoveert. We staan als instelling midden in de samenleving. Onze mensen zijn gedreven en betrokken bij hun werk binnen een maatschappelijke context. Wij zien een diverse en inclusieve werkomgeving als één van de voorwaarden om als organisatie succesvol te zijn en onze doelstellingen te blijven bereiken. Dit biedt jou volop kansen je verder te verdiepen en nieuwe ervaringen op te doen. In Nederland, maar ook daarbuiten. Je start met een jaarcontract, bij goed functioneren en wanneer de (organisatorische) omstandigheden niet wijzigen is er uitzicht op voortzetting.

De overige goede arbeidsvoorwaarden die horen bij deze functie:

 • Een salaris van minimaal € 3.000,-- en maximaal € 4.500,-- bruto per maand, op basis van een 36-urige werkweek. De uiteindelijke inschaling is onder meer afhankelijk van je kennis en ervaring.
 • Een 13de maand, 8% vakantietoeslag berekend over 13 maanden en een vrij besteedbaar persoonlijk budget van 5,9% van je 12-maandssalaris.
 • Pensioenopbouw op basis van middelloon met voorwaardelijke indexatie. Eigen bijdrage in de premie 6,39%.
 • Een volledige vergoeding van je OV-reiskosten woon-werkverkeer.
 • Veel mogelijkheden jezelf door opleiding en training zowel vakinhoudelijk als persoonlijk te blijven ontwikkelen.
 • Een goede balans tussen je professionele en je privéleven. In deze functie is het mogelijk om 4 dagen van 9 uur te werken.

Andere vacatures

werken-bij-De Nederlandsche Bank
Aanmelden tot en met

Meewerkstage innovatief toezicht IT-risico's en data-analyse

IT / ICT, Banking / Finance

De Nederlandsche Bank - Amsterdam

Startdatum: 01 februari 2022

Een uitdagende stage met de nadruk op operationele en IT-risico's binnen de financiële sector. Wil je ervaren wat het werk van een toezichthouder bij DNB inhoudt?

Meewerkstage innovatief toezicht IT-risico's en data-analyse
werken-bij-De Nederlandsche Bank
Aanmelden tot en met

Stagiair Kunstcommissie

Overige

De Nederlandsche Bank - Amsterdam

Voor onze Kunstcommissie zijn we op zoek naar een student kunstgeschiedenis met interesse in hedendaagse kunst en bedrijfscollecties. Wil jij werken met vernieuwende kunst, kunstrondleidingen geven en kunstcommissievergaderingen bijwonen?

Stagiair Kunstcommissie
werken-bij-De Nederlandsche Bank
Aanmelden tot en met

Meewerkstage innovatief toezicht IT-risico's en data-analyse

IT / ICT, Management

De Nederlandsche Bank - Amsterdam

Tijdens deze stage bij het Expertisecentrum Operationele- en IT-risico’s (EC-OPIT) voer je onderzoek uit naar effectief toezicht in een moderne wereld met gebruik van nieuw onderzoekstechnieken. Een mooie kans om te ervaren hoe DNB toezicht houdt op banken, verzekeraars en pensioenfondsen, en bij te dragen aan het innoveren van de onderzoekstechnieken die hiervoor worden gebruikt.

Zo doe je dat als stagiair bij DNB

In samenwerking met je collega’s van de afdeling onderzoek je verschillende instellingen om de specifieke risico’s in kaart te brengen die invloed hebben op goede datakwaliteit. DNB werkt aan innovaties in toezicht. Hier draag jij aan bij door middel van ideeën en experimenten.

Wat ga je precies doen?

 • Je draagt bij in het maken van een plan van aanpak voor een onderzoek op het gebied van IT-risico’s. Dit kan bijvoorbeeld gaan over onderwerpen op het gebied van cyberrisico’s, uitbesteding of datakwaliteit.
 • Je stelt risicoanalyses, proces en data-analyses op. Hierbij gebruik je bestaande tooling maar verkent ook mogelijkheden voor nieuwe tools op dit gebied.
 • Je verdiept je in de te onderzoeken instellingen en stelt een diepgaande analyse op met aanbevelingen.

Meewerkstage met mogelijkheid voor een afstudeeropdracht

Op basis van jouw studie én onze onderzoeken bepalen wij welke opdracht het best op elkaar aansluit. Wij bieden meewerkstages aan met de mogelijkheid voor een afstudeeropdracht. Voor afstudeerders geldt dat je het leuk vindt om naast het schrijven van je scriptie relevante werkervaring op te doen binnen het toezicht.

Meewerkstage innovatief toezicht IT-risico's en data-analyse