Overslaan en naar de inhoud gaan

Adviseur projectbeheersing | Utrecht/Rijswijk/Lelystad

Richting(en): Consulting |
Niveau: HBO
Locatie: Utrecht, Rijswijk, Lelystad
Vooraanmelden
Vooraanmelden

Goede beheersing van projecten en toegankelijke, verbindende medewerkers: die zijn nodig om de complexe werkzaamheden van Rijkswaterstaat in goede banen te leiden. Binnen Rijkswaterstaat Water, Verkeer en Leefomgeving werken we aan een grote diversiteit van projecten en programma’s met maatschappelijke relevantie, die bijdragen aan de duurzame ontwikkeling van Nederland. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Wind op Zee, het programma Internationaal Watermanagement en het programma Natura 2000. Een baan met maatschappelijke impact? Zeker!

Hoe jij bijdraagt in je rol

Jij bent de drijvende kracht achter het proactief verzamelen van projectinformatie. Die informatie zet jij om in duidelijke en inzichtelijke overzichten van financiën, planning en zowel de risico's als kansen die zich voordoen. Zo anticipeer je op eventuele risico's, zoals financiële risico's binnen een project zijn. Hiervoor tref je de benodigde beheersmaatregelen. In nauwe samenwerking met de projectmanager stel je vervolgens beheersplannen op om de projecten effectief te beheren.

Deze plannen dienen als een solide basis voor stabiele sturing, zelfs in de dynamische omgeving waarin onze projecten evolueren. Je hebt een diepgaand begrip van de belangen en mogelijkheden van zowel projectteamleden als stakeholders, en door de juiste vragen te stellen, weet je zelfs in uitdagende situaties verbinding tussen hen tot stand te brengen. Bovendien ben je alert op het behalen van belangrijke mijlpalen en zorg je ervoor dat deze momenten met het team en de projectmanager worden gevierd.

Dit is waar jij voldoening uit haalt

Jouw analyses leiden tot waardevolle adviezen die je collega's, voornamelijk experts in hun vakgebied, graag opvolgen. En daar haal jij jouw energie uit! Als (toekomstig) projectbeheerser vorm je een hecht team met een manager projectbeheersing en fungeer je als sparringpartner voor de projectmanagers. Samen zetten jullie je motivatie, kennis en expertise in voor de beheersing van projecten. Dit met aandacht voor de aspecten scope, financiën, planning, en de bijbehorende risico's en kansen.

De projecten binnen Water, Verkeer en Leefomgeving (WVL) worden steeds omvangrijker, en met de komst van de omgevingswet neemt de noodzaak van samenwerking met belanghebbenden in de omgeving toe. Dankzij jouw inzet blijven de projecten gestaag vooruitgaan, wat bijdraagt aan de groei van kennis en de besluitvorming in het dynamische WVL-werkveld.

Naast je dagelijkse werkzaamheden voor jouw projecten, werk je nauw samen met de managers projectbeheersing en financiële adviseurs aan de verdere ontwikkeling van integrale projectbeheersing en adviesverlening binnen WVL.

Wat wij aan jou waarderen

Je bent toegankelijk en kunt goed observeren. Als jij daar meerwaarde in ziet deel je jouw observaties kritisch opbouwend met de groep. Door jouw rust straal je kracht uit waardoor mensen je graag opzoeken, hun projectinformatie met je delen en jouw inbreng en mening waarderen.

Je kijkt er naar uit om, samen met jouw collega’s in de afdeling, die allround projectbeheerser te worden die wij zoeken en grijpt aanwezige kansen aan om jezelf en de organisatie te ontwikkelen. Ondanks de soms ervaren tijdsdruk lukt het jou om de projectmanager te ondersteunen bij het behalen van de afgesproken scope.

Meer weten?

Solliciteer direct, wij kijken ernaar uit! Een eerste kennismaking kan wat ons betreft snel plaatsvinden. Wil je liever eerst meer informatie? Lees dan via de volgende link meer over projectbeheersing binnen Rijkswaterstaat en een uitgebreid interview over werken binnen deze projectbeheersing.

Wil je eerst inhoudelijk meer weten over de functie of het team? Bel of app dan met Erica Amelink, afdelingshoofd bedrijf RWS, 06–10793019. Zij staat je graag te woord!

Vacaturenummer: WVL-23-122

Functie-eisen

Sollicitatie informatie

 • je standplaats is Utrecht, Lelystad of Rijswijk. Bij Rijkswaterstaat stimuleren we het hybride werken. Werk in overleg met je leidinggevende en collega’s vanuit huis of op kantoor wanneer je functie dit toelaat;
 • de (online) selectiegesprekken vinden doorlopend plaats;
 • bij voldoende geschikte reacties kan de vacature eerder sluiten;
 • een (online) voorselectietest of een assessment kan onderdeel zijn van het sollicitatieproces. Het maken van een casus en (online) screening, bijvoorbeeld via databanken, kan eveneens deel uitmaken van het sollicitatieproces. Het inwinnen van referenties maakt deel uit van het sollicitatieproces.

Arbeidsvoorwaarden

Salarisniveau Schaal 10
Salaris Min €3045 - Max €4848 bruto per maand. Het genoemde salaris is gebaseerd op een volledige werkweek.
Dienstverband Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd
Minimaal aantal uur per week 24
Maximaal aantal uur per week 36

Rijkswaterstaat is een aantrekkelijke werkgever. Dit komt ook tot uiting in onze arbeidsvoorwaarden. Wat bieden wij jou?

 • een passend maandsalaris (fulltime is 36 uur per week);
 • diverse verlofregelingen en de mogelijkheid om meer of minder te werken;
 • hybride werken;
 • studiefaciliteiten en persoonlijke ontwikkeling.

Je kan je arbeidsvoorwaardenpakket gedeeltelijk zelf samenstellen door het Individuele Keuze Budget (IKB) Het IKB bestaat uit geld en uren. Je kan zelf kiezen wanneer je het geld uitbetaald wilt hebben. De IKB uren kan je opnemen, deels laten uitbetalen of opsparen voor later. Ook kan je het IKB inzetten voor fiscaal vriendelijke doelen.

Wij vinden het belangrijk dat je zowel op je werk als privé lekker in je vel zit. Bij ons kan je hybride werken als je functie dat toelaat. Je kan een thuisvergoeding ontvangen en er zijn voorzieningen voor het ergonomisch inrichten van je thuiswerkplek.

Bijzonderheden

Sollicitatie informatie

 • je standplaats is Utrecht, Lelystad of Rijswijk. Bij Rijkswaterstaat stimuleren we het hybride werken. Werk in overleg met je leidinggevende en collega’s vanuit huis of op kantoor wanneer je functie dit toelaat;
 • de (online) selectiegesprekken vinden doorlopend plaats;
 • bij voldoende geschikte reacties kan de vacature eerder sluiten;
 • een (online) voorselectietest of een assessment kan onderdeel zijn van het sollicitatieproces. Het maken van een casus en (online) screening, bijvoorbeeld via databanken, kan eveneens deel uitmaken van het sollicitatieproces. Het inwinnen van referenties maakt deel uit van het sollicitatieproces.

Jouw toekomstige afdeling

Wil jij werken bij Rijkswaterstaat binnen Water, Verkeer en Leefomgeving (WVL)? Dit organisatieonderdeel is leidend in het denken over, en voorbereiden op, de grote transitievraagstukken, zoals klimaatadaptatie en circulariteit. WVL voorziet uitdagingen, kansen en mogelijkheden voor een toekomstbestendig Nederland door kennis te (laten) ontwikkelen, te beheren en te delen.

WVL werkt hierin nauw samen met kennisinstituten, decentrale overheden en marktpartijen uit binnen- en buitenland. Vaak gaat het om schaarse, heel specifieke, kennis zoals duurzame en slimme mobiliteit, een aanpak voor zwerfafval rondom en onze wegen en in onze wateren, en innovaties als een circulair viaduct. Ook wordt onderzocht hoe in tijden van droogte, water beter vast kan worden gehouden. Verder monitort en analyseert WVL verkeersongevallen en optimaliseert het de veiligheid op en rond de wegen voor mensen, dieren en natuur.

In totaal werken ruim 900 mensen binnen WVL, verspreid over vier directies: Bedrijfsvoering, Inkoop & Prestatiemanagement, Bereikbaarheid & Netwerkkwaliteit, Veiligheid & Water en Leefomgeving.

Other possibilities

werken-bij-rijkswaterstaat
Aanmelden tot en met

Adviseur vergunningen

Consulting

Rijkswaterstaat - Utrecht

Je bent op zoek naar een boeiende uitdaging waarin je jouw expertise in wet- en regelgeving combineert met interesse voor water, natuur en leefomgeving. Maak kennis met de rol van adviseur vergunningen bij Rijkswaterstaat, specifiek in de natuurrijke regio Midden-Nederland. Hier gaan we verder dan alleen vergunningen. We dragen bij aan oplossingen die mensen en het landschap beschermen en de waterwegen in Midden-Nederland veiliger maken. Kom bij ons werken en gun jezelf Rijkswaterstaat!

Dit ga jij doen als adviseur vergunningen

Als adviseur vergunningen ben je de collega die initiatiefnemers helpt hun plannen tot leven te brengen, in harmonie met de geldende voorschriften. Samen met een divers team van collega's en overheidsinstanties ga je op zoek naar optimale oplossingen. Van het leggen van kabels tot het reguleren van bebouwing langs onze prachtige kanalen en meren. Evenementen langs het water? Ook daar zijn wij bij betrokken. Jij houdt koers met respect voor zowel de bedoeling van regels als de belangen van mensen: wat kan er wel en wat kan er niet?

Ons werk doen we grotendeels digitaal, dus affiniteit met moderne systemen is van groot belang. Samenwerking met experts, juristen en collega's staat centraal in deze functie. Bij Rijkswaterstaat zijn we één team.

Dit is waar jij voldoening uit haalt

Jij zet graag een stapje meer in je zoektocht naar een goede balans tussen veiligheid van onze netwerken en begrip voor vergunningverlening. Dit proces gaat namelijk over meer dan bureaucratische processen; het is mensenwerk. Achter elke aanvraag schuilen ideeën, techniek, kosten en invloeden op de omgeving. Jij bent degene die de puzzelstukjes bij elkaar brengt, rekening houdend met alle factoren en belangen, om tot een besluit te komen. Jouw communicatieve vaardigheden komen hier goed tot zijn recht.

Je bent een teamspeler die graag initiatief neemt om te overleggen met collega's en experts. Juridische kwesties, technische vraagstukken en beheer, jij overlegt met de juiste mensen om tot weloverwogen besluiten te komen. Kortom, een belangrijke functie met diverse taken waarbij jouw kennis meer dan welkom is.

Wat wij aan jou waarderen

Je bent een professionele partner in gesprekken, een bruggenbouwer die snel tot heldere oordelen komt. Plannen, organiseren, en overtuigen gaan je natuurlijk af. Je begrijpt de politieke context en weet situaties goed in te schatten. Je verliest nooit het grotere geheel uit het oog. Rijkswaterstaat, de aanvragers, en alle betrokkenen; jij weegt alle belangen evenwichtig af. Structuur en planning zijn jouw sterke punten en je staat voor je woorden en daden. Zelfreflectie en het geven en ontvangen van feedback zie jij als een kans voor persoonlijke groei.

Is jouw interesse gewekt? Solliciteer direct!
Of wil je alvast meer weten? Neem dan contact op met Otto Haakma teamleider, via 06-5367 9634. Hij staat je graag te woord! Voor meer info, lees het interview met Maaike Runia, die vertelt over dit mooie vakgebied: interview Maaike Runia.

Vacaturenummer: MN-23-082

Adviseur vergunningen
werken-bij-rijkswaterstaat
Aanmelden tot en met

Adviseur omgeving

Consulting, Overige

Rijkswaterstaat - Meerdere locaties

Werk samen met Rijkswaterstaat en maak het verschil in het complexe speelveld met weg- en watergebruikers, gemeenten, omwonenden, ingenieursbureaus, belangenorganisaties en bedrijven. Jouw expertise in omgevingsmanagement voor water- en wegenprojecten is waar we naar op zoek zijn. Doe mee en draag bij aan het creëren en behouden van overzicht voor alle partijen. Gun jezelf een baan met toekomst en solliciteer bij Rijkswaterstaat!

Hoe jij bijdraagt in jouw rol
Elke dag ben je betrokken bij complexe infrastructurele projecten gericht op de instandhouding, het onderhouden of verbeteren van het (vaar)wegennetwerk of het watersysteem. Projecten zoals vervanging van de geluidsschermen op de A10het onderhoud van de kanaalbruggen en sluizenvervanging van de Haringvlietbrug of de aanleg van een onderwaterbos. Als adviseur omgeving werk je in de voorbereiding of uitvoering van projecten.

Een greep uit jouw werkzaamheden:

 • ophalen van de klanteisen bij belanghebbenden;
 • maken van stakeholderanalyses;
 • ontwerpen van de communicatieaanpak;
 • organiseren van informatieavonden voor omwonenden.

Moet er een omgevingsonderzoek worden uitgevoerd door een marktpartij? Dan benader je in overleg met de omgevingsmanager de juiste partners en zorg je dat zij de juiste producten opleveren. Ook leg en onderhoud je contact met stakeholders, zoals de gemeente, de provincie, Staatsbosbeheer en (vaar)weggebruikers.

Dit is waar jij voldoening uit haalt
Als adviseur omgeving help je bij het behouden van overzicht en inzicht in het complexe speelveld van de verschillende betrokken partijen. In samenwerking met je collega's denk je mee over de manier waarop en wanneer deze partijen kunnen participeren in de planvorming en realisatie van projecten. Ook speel jij een rol in de organisatie hiervan. Je bewaakt de processen en risico’s op het gebied van verkeersmanagement, communicatie en conditionering, zoals vergunningverlening.

Daarnaast maak je kennis met het voorbereiden van bestuurlijke overleggen en overeenkomsten. Afhankelijk van de complexiteit en de omvang ga je zelf in gesprek met stakeholders of ondersteun je de omgevingsmanager daarin. De ene keer praat je met een bestuurder, de andere keer zit je aan de keukentafel met een omwonende of sta je de voorzitter van de lokale werkgroep natuur te woord.
Hands-on werken daar beleef jij plezier aan. Je hebt oog voor zorgvuldige en tijdige communicatie, vaak in samenwerking met de communicatieadviseur. Je werkt mee aan diverse inhoudelijke producten die overeenkomsten en besluitvormingen ondersteunen. Denk hierbij aan onderzoeken naar kabels en leidingen, bodemkwaliteit, archeologie en niet-gesprongen explosieven, een bereikbaarheidsstrategie en een ruimtelijk inpassingsplan.

Wat wij aan jou waarderen
Je krijgt energie van het betrekken van de omgeving in onze projecten. Je denkt daarbij in mogelijkheden, je bent zorgvuldig, creatief en resultaatgericht. Samenwerken en netwerken gaan je makkelijk af en je voelt je thuis in een politieke en complexe omgeving. In jouw communicatie ben je helder en in jouw manier van werken ben je transparant.

Je houdt wel van een beetje reuring en dynamiek en je weet daarin hoofd- en bijzaken goed te onderscheiden. Je werkt proactief: door jouw contacten signaleer je tijdig mogelijke knelpunten en brengt deze in het omgevingsteam in. Je bent leergierig op je vakgebied en vindt het leuk om ook bij te dragen aan de ontwikkeling van de afdeling. Een technische achtergrond is niet nodig; wel heb je affiniteit met het werkveld van Rijkswaterstaat.

Nieuwsgierig geworden?
Wij hebben regelmatig vacatures voor deze functie, dus mocht je alvast willen kennismaken, bel of app met onze adviseur Werving en Selectie Dorien van Eijnsbergen via 06-20310069. Zij kijkt ernaar uit je te woord te staan!

En wil je meer weten over onze projecten en werkzaamheden?
Binnen Rijkswaterstaat werken we aan een grote diversiteit aan projecten. Lees meer over de bouw van een windpark of een zandsuppletie voor het in stand houden van de waterveiligheid van de zeewering (duin, strand en vooroever) of het onderhoud van onze stormvloedkeringentunnels of wegen.

Adviseur omgeving
werken-bij-rijkswaterstaat
Aanmelden tot en met

Adviseur asset management civiel | Eindhoven

Consulting

Rijkswaterstaat - Eindhoven

Help mee om Roermond en de rest van Zuid-Nederland droog te houden! Als adviseur asset management civiel heb jij de belangrijke taak om jouw regio veilig en bereikbaar te houden. Wij zijn namelijk eigenaar van verschillende, bruggen, sluizen, pompgemalen en keringen. Deze hebben we steeds harder nodig wat betekent dat we uitdagende asset management vraagstukken hebben op civiel technisch gebied. Jij kunt hier een belangrijke rol in spelen. Lees snel verder om erachter te komen hoe je dit doet.

Hoe jij de Nederlandse infrastructuur veiliger gaat maken

Je bent samen met collega’s verantwoordelijk voor het functioneren van het hoofdwaternetwerk, waarbij de focus ligt op tactisch asset management. Jij hebt een coördinerende en adviserende rol in de totstandkoming en het beheer van het netwerkschakelplan. Je bent actief in het levendige werkveld van de civiel technische kunstwerken van onze regio. Binnen een team van (senior) adviseurs asset management focus jij je op civiele techniek en ben je een sparringpartner voor specialisten binnen de andere onderdelen van Rijkswaterstaat. Samen werken jullie aan de formulering van de behoefte van de regio en de juiste realisatie daarvan. Samen met je collega’s zorg je voor de instandhouding van onze assets met een juiste balans tussen kosten, prestaties en risico’s.

De komende jaren staat een aantal uitdagende projecten op het programma op het gebied van vervanging en renovatie binnen ons werkgebied. Denk daarbij aan de stuwen op de Maas.

In jouw rol betekent dit:

 • zorgen voor overzicht van de totale instandhoudingsbehoefte van alle Maasobjecten;
 • jaarplanning van de uitvoering kennen en op tijd informatie hiervoor verzamelen bij je collega’s;
 • een geprioriteerd werkpakket voor de Maas opstellen, risico’s beschrijven en beheersmaatregelen bepalen;
 • deelnemen aan netwerkschakelteams;
 • het samen met collega’s uitzetten van lijnen voor de toekomst.

Dit is waar jij voldoening uit haalt

Jij haalt plezier uit het uitvoeren van technische analyses. Je adviseert daarbij graag in scenario’s naar de besluitvormers om het netwerk zo optimaal mogelijk te laten presteren. Je vindt het leuk om vooruit te kijken vanuit een helicopterview waardoor jouw werk zich niet alleen focust op de korte termijn.

Je houdt erg van het samenwerken met andere deskundigen zoals collega asset managers, het projectteam en opdrachtnemers om je doel te halen.

Jij bent graag bezig met het oplossen van de meer complexe issues die spelen op het gebied van de uitvoering van het onderhoud. Je legt daarbij de link tussen operationeel, tactisch en strategisch asset management. Verder los jij graag op een pragmatische manier problemen op.

Wat wij aan jou waarderen

Jij bent een echte netwerker. Je bent communicatief vaardig in een omgeving waarin samenwerking essentieel is om doelen te halen. Hiernaast stel je problemen niet alleen vast, maar ben je ook proactief in het bedenken van oplossingen. Je weet hierin goede afwegingen van belangen te maken en tot uitstekende adviezen te komen. Je streeft ernaar je werk iedere dag beter te doen om zo een concrete en blijvende bijdrage te leveren aan de verbetering van de processen en producten van Rijkswaterstaat.

Meer weten?
Wij kijken uit naar je sollicitatie. Een eerste kennismaking kan wat ons betreft snel plaatsvinden. Wil je toch eerst nog meer weten over deze vacature? Bel dan met Marian Slenter, clusterleider asset management district Zuidoost. Zij beantwoordt graag al jouw vragen.

En wil je alvast wat meer weten over onze projecten? Lees dan hier hoe Rijkswaterstaat tussen 1915 en 1942 op zeven locaties in de Maas stuwen en sluizen bouwde, zodat de Maas bevaarbaar werd én bleef.

Vacaturenummer: ZN-23-049

Adviseur asset management civiel | Eindhoven