Overslaan en naar de inhoud gaan

Antwoorden voor twijfelaars; het zoeken naar een baan

Hoe vind ik op de arbeidsmarkt de functie die bij mij past?
Ten eerste moet je precies weten wat jou droom functie inhoud en wat alle mogelijkheden daar in zijn. Het komt nog vaak voor dat een starter zegt dat hij/zij communicatiemanager wil worden, maar niet kan uitleggen wat deze functie inhoud. Oriënteer je altijd op de functie waar je meer over wilt weten, dit kan je doen door vacatures te lezen, interviews met communicatiemanagers te lezen en daadwerkelijk met een communicatiemanager te gaan praten. Zoek naar de juiste personen in je netwerk die deze functie in een bedrijf bekleden. Misschien kan je zelfs een dagje mee lopen. Stel de juiste vragen aan deze persoon, zoals werk je in projecten? Met deadlines? Alleen of in een team? Welke taken heb je? Kan je een case voorbeeld geven?
 
Een functie buiten mijn vakgebied, kan dat ook?
Wanneer je je als starter na je studie afvraagt of je wel in de richting van je studie wilt gaan werken dan is het belangrijk dat je daar goed over nadenkt en motivatie hebt voor het gene waar je wel in wil gaan werken. Je motivatie moet je goed kunnen onderbouwen wanneer je switcht van richting, dit zal zeker gevraagd worden wanneer je gaan solliciteren in je nieuwe richting. Om er zeker van te zijn dat je wilt switchen van richting is het verstandig om stages te lopen in je ‘oude’ en ‘nieuwe’ richting om zo te ontdekken wat je leuker vind. Praat met mensen die zijn geswitched en met mensen in beide interesse richtingen.
Veel bedrijven zijn meer geïnteresseerd in mensen met een verhaal, ambitie en een academisch denkniveau en minder in een precieze studierichting.
 
Ik wil gaan solliciteren voor een functie die bij mij past en nu?
Voordat je gaat solliciteren is het belangrijk dat je naast de taken die bij je functie horen je ook rekening houd met de bedrijfscultuur, collega’s, arbeidsvoorwaarden en je aankomende baas. Dit kan je onderzoeken door gesprekken met het bedrijf. Kom er op deze manier achter of de vacature bij jou past.