Overslaan en naar de inhoud gaan
Foto van geld

Salarisindicatie voor HBO starters

Altijd al benieuwd geweest welk salaris je zou ontvangen als starter? Deze vraag is ongetwijfeld in je opgekomen tijdens het zoeken naar je eerste werkgever. Wat is een realistisch bedrag dat je aan je werkgever mag vragen, waar heb je recht op en wat is een normaal startsalaris bij jouw functie en opleiding? Je komt al een heel eind als je de antwoorden van deze vragen op internet zoekt. Goed voorbereid de salarisonderhandeling in gaan, is het halve werk. Zodra je weet wat je kan vragen en wat je waard bent, kom je professioneel over als starter.

Zorg ervoor dat je altijd voorbereid een salarisonderhandeling in gaat, zodat je weet wat je kan verwachten. Het is belangrijk om te weten dat het niet verstandig is om in de onderhandeling voor het hoogst mogelijke te gaan. Als je dit doet komt het over alsof je puur en alleen voor het geld wilt komen werken. Gaan voor het hoogst mogelijke is niet handig, maar voor het laagst mogelijke ook niet. De werkgever is natuurlijk goedkoper uit als hij/zij je een zo laag mogelijk salaris aanbiedt. Hierdoor zal hij/zij altijd beginnen met een standaard (laag) loonbod.

Weet wat je waard bent

Als je net bent afgestudeerd kun je denken dat je, omdat je bent afgestudeerd, alles weet over jouw vakgebied en dat je direct een professional bent. Echter is dit niet waar. Hetgeen wat er in het werkveld wordt gevraagd, verschilt vaak van wat je tijdens de opleiding te leren krijgt. De gehele setting is vaak anders.

Ook heb je andere net afgestudeerden die precies het tegenovergestelde denken, namelijk dat ze niks kunnen. Deze net afgestudeerden onderschatten zichzelf en zijn blij met iedere baan. Een diploma op zak hebben is in de huidige arbeidsmarkt veel waard. Bedrijven zijn steeds meer op zoek naar jong hoogopgeleid talent. Bij het ene bedrijf is een opleiding belangrijker dan werkervaring, terwijl dit bij een ander bedrijf tegenovergesteld kan zijn. Let er wel op dat je de relevante werkervaring inzet in je gesprekken en dat je niet naast je schoenen gaat lopen.

De toekomst van jouw salaris

Vanaf het moment dat je bent aangenomen door jouw werkgever bij jouw eerste baan als starter, zal je salaris in de loop van de tijd veranderen.

Er zijn werkgevers die een vast percentage zullen gebruiken voor salarisverhogingen. Jouw startsalaris is daarmee een goede indicatie voor jouw salaris bij dezelfde werkgever. Tijdens de salarisonderhandelingen kan je op papier vast laten leggen welk pad jouw salaris gaat bewandelen. Zo kan je bijvoorbeeld afspreken dat als je 2 jaar goed functioneert, je dan 1 salarisschaal hoger komt.

Startsalarissen per sector

Het startsalaris van een starter is heel divers. Dit komt o.a. Door de sectoren/branche. Elke branche heeft specifieke richtlijnen voor het minimumloon, je startsalaris, hoe snel je omhoog gaat, vakantiegeld en bonussen.

Hieronder wordt een overzicht gegeven van een gemiddeld salaris waarbij bonussen en vakantiegeld niet meegeteld wordt.

  • Juridische sector: €1.800 tot €2.200 bruto per maand voor een hbo starter

  • Juridische sector: €2.500 en €2.800 bruto per maand voor een wo starter

  • Economische sector: €2.300 tot €2.500 bruto per maand voor een hbo starter

  • Economische sector: €2.500 en €2.800 bruto per maand voor een wo starter

  • Technische sector: €1.800 tot €2.200 bruto per maand voor een hbo starter

  • Technische sector: €2.200 en €2.500 bruto per maand voor een wo starter