Overslaan en naar de inhoud gaan
Ingediend door Moongro on 28 december 2016

Solliciteren via Skype

Tijdens het solliciteren kan het voorkomen dat je een sollicitatiegesprek hebt via Skype. Wees dan niet gestrest, want wat is er nou makkelijker dan thuis de plek waar je op je gemak bent te solliciteren. De stress van de locatie, op tijd zijn en de juiste persoon vinden valt al weg. Maar ook bij een gesprek via Skype moet je, je goed voorbereiden. Denk tijdens je voorbereiding aan de volgende punten.
 
1)     Skype naam
Zorg er voor dat je een zakelijke uitstraling hebt. Dit moet blijken uit je skype naam en foto. Zorg dat je Skype naam  je echte naam is, dat je in je eentje op de foto staat met degelijke kleding en geen alcohol. Eventueel kan je als je klaar bent voor het gesprek een status invoegen waarin je aangeeft dat het bedrijf je kan bereiken.
 
2)     Ruimte
Zorg dat je in een representatieve ruimte zit. Dit betekend dat je op de achtergrond geen afleidingen moet hebben, zoals bijvoorbeeld je vuile was of je vriend(in) die achter je op de bank zit. Een lichte ruime met veel licht komt professioneel over.
 
3)     Verbinding
Skype maakt gebruik van internet, zorg er daarom voor dat je een goede verbinding hebt. Je wilt niet dat de verbinding constant wegvalt. Één keer kan gebeuren maar een tweede keer wordt al vervelend. Controleer daarom zeker een kwartier van te voren je verbinding en start desnoods een test gesprek met een van je vrienden om er zeker van te zijn dat het werkt.
 
4)     Stoorzenders
Zorg er voor dat je tijdens het gesprek niet gestoord wordt. Doordat je in je eigen woonruimte bent kan het zijn dat er stoorzenders zijn, zoals de telefoon die over gaat of je huisgenoot die binnen komt. Ligt je directe omgeving in zodat je niet gestoord wordt, zet je telefoon helemaal uit, ook je huisdieren kan je het beste even in een andere ruimte neer zetten.
 
5)     Kleding
Skype maakt gebruik van video, je werkgever kan dus net als bij een face-to-face sollicitatiegesprek jou kledingkeuze zien. Stem dus ook voor een Skype sollicitatiegesprek je kleding af op het bedrijf.
 
6)     Kijk naar de camera
Tijdens het gesprek kijk je regelmatig in de camera, zodat je echt contact hebt met de werkgever. Wanneer je weg kijkt of naar scherm staart kan het lijken alsof je ongeïnteresseerd of afgeleid bent. Kijk daarom  de ander via de camera in de ogen.
 
7)     Wees jezelf
Wees jezelf, ook voor de camera. Misschien voelt het een beetje raar, maar je went snel genoeg. Lach af en toe en wees oprecht
 
8) Controleer na afloop van het gesprek goed of de verbinding echt verbroken is.a