Overslaan en naar de inhoud gaan
Marketing foto

Startersfunctie marketing

Ben je net afgestudeerd van het HBO of WO? En vind je het fijn om te communiceren en te netwerken? Dan is het geen verrassing dat je had na hebt gedacht om in de marketing wereld aan het werk te gaan. Desalniettemin zijn er misopvattingen over het woord. In dit artikel zal worden beschreven wat marketing inhoudt en waar je terecht kan.

Wat is marketing?

Als men aan het woord marketing denkt, komen woorden op zoals: mond-op-mond reclame of verkopen. Dit is onjuist. Marketing is meer dan een product verkopen.

Ten eerste moet een marketeer een bedrijf consistent op de markt positioneren. Het juist vertonen van een bedrijf op de markt is van belang om een goed imago te behouden. De vereisten van marketeer zijn hierbij rondzoeken in je netwerk en uitdagingen aangaan.

Ten tweede is de competentie klanttevredenheid een van de kernwaarden. Er zal continu onderzoek moeten worden gedaan in welke segmenten klanten zich bevinden. Behoeften veranderen eenmaal constant.
Als laatste doet een marketeer in het dagelijks leven veel dialogen en onderhandelingen met stakeholders, waarbij zij de toekomstige marketingprocessen uitleggen.

Waar kan je terecht als marketeer?

Marketing wordt in bedrijven steeds belangrijker. In de samenleving waar behoeften snel veranderen, komen er ook meer behoeften bij. Bedrijven zijn actief op social media wordt en marketeers moeten bijhouden wat daar gebeurt. De meeste grote bedrijven (zoals de ABN AMRO en de Rabobank) zoeken marketeers die minstens 1 tot 2 jaar ervaring hebben. Deze personen worden ook wel Young Professionals genoemd.
De opmerking van boven is alleen bedoeld als je gelijk voor een hogere functie wilt gaan. Grote bedrijven bieden namelijk ook Opstartbanen aan, zodat je begint als Junior Medewerker. Als het traject van de benodigde ervaring is verlopen zijn er doorgroeimogelijkheden voor een hogere functie.

Wat is het gemiddelde startsalaris van een marketeer?

Een beginnende marketeer met een Bachelor-degree heeft gemiddeld een bruto salaris van 1.850 Euro. Als je een Master op zak hebt van Marketing & Communicatie, kan je als starter een gemiddeld salaris van 2.500 Euro verdienen.

Samengevat: een marketingspecialist moet zich constant vernieuwen en verbeteren op de markt. Daarnaast zien bedrijven het nut van marketeers in en is er steeds meer vraag naar ze. Als je van uitdaging en communicatie houdt dan is marketing jouw vakgebied!