Overslaan en naar de inhoud gaan
Ingediend door Moongro on 17 november 2016

Tips voor starters op de arbeidsmarkt

Diploma gehaald, nu een baan, maar kan je er geen vinden? Weet dan dat je niet de enige bent. 17% van de jongeren in Nederland is werkloos. Gelukkig zijn er een aantal tips waardoor je toch aan een baan kan komen.

De eerste tip is dat je zo vroeg mogelijk toch wel in je laatste jaar je moet gaan oriënteren over je kansen op de arbeidsmarkt en hoe je de kans kan vergroten om aan het werk te komen. Wanneer je daar pas aan gaat denken wanneer je afgestudeerd bent, een half jaar ‘vakantie’ hebt genomen en dan gaat nadenken wat je wilt ben je al te laat. Maak tijdens je studie al keuzes en maak een plan hoe je daarna verder gaat.

Verschillende nevenactiviteiten kunnen je ervaring en persoonlijkheid geven. Denk dan aan een bestuursfunctie, studievereniging, bedrijfsbezoeken en stagelopen of werken in het buitenland. Tijdens deze activiteiten kun je goed nieuwe contacten leggen en misschien je toekomstige collega of werkgever ontmoeten.
Deze activiteiten geven je de kans om jezelf te ontplooien en te onderscheiden, je leert op je eigen benen te staan, werken in het buitenland kan daarbij helpen. Bovendien kan je tijdens je periode in het buitenland een tweede vreemde taal leren wat weer goed staat op je CV. Vergeet niet je Nederlandse taal beheersing, wanneer je grammatica en spelling niet op orde is kan je al afgewezen worden.

Tijdens je studie kan je al naar een baan toe werken, dit kan je doen door alles uit je stages te halen. Wanneer je, je daar proactief opstelt en initiatief neemt kan je werkgever je een baan aanbieden na je stageperiode. Wanneer je stage werkgever jou niet meteen een baan aanbiedt is het belangrijk om contact te onderhouden met de werkgever. Ga bijvoorbeeld naar een bedrijfsborrel, zodat je kan netwerken met je oud collega’s. Een ludieke actie, zoals een goed idee of een project voor de organisatie uitwerken kan jou als nog in de picture spelen.

Wanneer je bezig bent met solliciteren, laat je dan niet uit het veld slaan door de eerste afwijzingen dit hoort er nou eenmaal bij. Zorg dat je al je troeven in zet en niet bang bent om je netwerk te gebruiken. Solliciteren kan een dagtaak zijn.