Overslaan en naar de inhoud gaan

Tips voor twijfelende starters

Starter foto

Zodra het diploma binnen is slaat vaak de twijfel toe over wat je later wilt worden. In dit artikel gaan we in op vragen waar jij waarschijnlijk mee zit.
 
Waarom twijfel ik toch zo?
Omdat je nog weinig tot geen ervaring hebt ga je vaak aan je zelf twijfelen. Je weet niet hoe het is om als volwassene deel te nemen aan de arbeidsmarkt. Het is daarom ook logisch dat er twijfel optreed bij afgestudeerden. Je hebt een hele rugzak vol met wat je tijdens de studie geleerd heb, maar studies zijn niet altijd direct gericht op de beroepen in de arbeidsmarkt. Hierin is HBO meer gericht op het beroepenveld dan een academische studie. Hier door komt het voor dat je het gevoel hebt dat je alles zelf maar moet uitzoeken. 
De grootste oorzaak van jouw twijfel is het gebrek aan zelfkennis, dit komt doordat studenten niet genoeg feedback krijgen op het persoonlijk vlak. Studenten hebben daardoor niet genoeg besef van hun zwakke en sterke punten en schatten hiermee hun kwaliteiten niet goed in. Studies beseffen dit probleem en geven steeds meer aandacht aan persoonlijke ontwikkeling, hierin moet wel stil gestaan worden dat het op een effectieve manier ingezet wordt.
 
Ik twijfel en weet niet wat ik wil, wat nu?
Wanneer je niet weet wat je wilt, is het van belang dat je niet niks gaat doen maar actie onderneemt. Ga onderzoeken wat je wil! Dit kost tijd en energie, maar zal een positief uitpakken. Wanneer je op zoek gaat naar wat bij jou past moet je er rekening mee houden dat dit de grootste deel (70%) van je tijd in beslag neemt. Je gaat onderzoeken wat jou persoonlijkheid is en met wat voor soort bedrijven die matched. Speur de arbeidsmarkt af, wat is er allemaal, wat wordt er gevraagd en wat voor cultuur is er aanwezig. De overige tijd (30%) besteed je aan het opstellen van je CV, motivatiebrieven, gesprekken voorbereiden en voeren.
 
Wat kan ik met deze zelfkennis? Ik weet nog steeds niet wat ik wil.
Als je weet wat je eigen persoonlijkheid is, maar je weet nog steeds niet wat je wilt dan kan je gaan stage lopen. Misschien heb je al eerder stage gelopen, maar daar in nog niet ontdekt wat je wil doen. Maakt niet uit, maar zoek nog een stage en probeer iets heel anders uit. Kies een groot of juist klein bedrijf uit, een stroeve en een losse bedrijfscultuur, een startup en een bedrijf die zich al volledig gepositioneerd heeft. Op deze manier kom je erachter wat je wel en niet leuk vind. Wat jou wel en niet aanstaat in een bedrijf. Tijdens een toekomstige sollicitatie kan je dan specifieke vragen stellen over de bedrijfsvoering en -cultuur.
 
Waar moet ik beginnen?
Wanneer je ongeveer weet wat je wilt kan je gericht gaan zoeken naar een baan die voldoet aan jou wensen. Een mogelijkheid is om daarvoor een uitzendbureau of loopbaancoach in de arm te nemen.
Tijdens de gesprekken die je met deze personen voert worden er vragen gesteld, zoals wat je allemaal hebt gedaan en ervaringen die je bij zijn gebleven. De vragen zijn niet alleen op de studie gericht maar ook wat je daar buiten gedaan hebt. Denk hierbij aan bijbanen, hobbies, vrijwilligerswerk, klussen, nevenactiviteiten. Maar ook de vraag waar ben jij trots op.
Door het beantwoorden van deze vragen kan je, je zelfbeeld nog beter vormen en kan je ook beter uitspreken waar je goed in bent, minder goed in bent en wat je leuk vind. Met alle antwoorden kan er een goed profiel van je gemaakt worden, die gebruikt wordt om de juiste vacature te zoeken.

Blog Categories: scriptie