Overslaan en naar de inhoud gaan
Ingediend door Moongro on 20 oktober 2016

Vijf tips voor het omgaan met bedrijfsculturen

Ieder bedrijf heeft een eigen bedrijfscultuur, wanneer je als starter begint bij een bedrijf moet je deze leren kunnen.

De verstandhouding, gewoontes en sfeer zijn samen verwikkeld in een bedrijfscultuur, jij en de andere werknemers dragen daar aan bij en creëren een dagelijkse gang van zaken. Het is een geheel van geschreven en ongeschreven regels binnen het bedrijf.

Als starter is het fijn om van te voren al te weten hoe de bedrijfscultuur bij je nieuwe baan is. Tijdens de sollicitatieprocedure kan jij hier al achter komen door op onderzoek uit te gaan. Kijk goed rond als je een rondleiding door het gebouw krijgt, is het heel geordend of hebben de medewerkers ook persoonlijke spullen op hun bureau, staat er muziek aan, is de ruimte op of allemaal aparte kamers. Bij een tweede gesprek kan je vragen of je met medewerkers van je mogelijke toekomstige afdeling mag spreken. Na het tweede gesprek heb je meestal wel een gevoel bij de cultuur en kan je beslissen of jij in deze cultuur past.

Na een tijdje bij een bedrijf aan het werk te zijn kan het zo zijn dat je erachter komt dat de bedrijfscultuur je toch niet helemaal ligt.  In zo'n situatie kan het handig zijn om de volgende twee tips op te volgen.

Als je taakomschrijving je niet precies helder is vraag om duidelijkheid en vraag om begeleiding als je dat nodig vindt. Wanneer je het niet naar je zin hebt kan dat onder anderen komen doordat dingen niet helemaal helder zijn. Ook is het een mogelijkheid om daar met een leidinggevende over te praten om er zo achter te kommen wat de wederzijdse verwachtingen zijn.

Wees reëel. Het veranderen van bedrijfsculturen is niet te doen, zeker niet door één persoon. Wanneer je denkt dat de cultuur veranderd moet worden, moet je dat voorzichtig brengen en draagvlak creëren onder je medewerkers. Als het niet mogelijk is om veranderingen aan te dragen, dan moet je de cultuur accepteren of op zoek gaan naar een bedrijf waarvan de cultuur wel bij je past.