Overslaan en naar de inhoud gaan

Vragen bij een sollicitatiegesprek

sollicitatiegesprek

Een sollicitatiegesprek duurt gemiddeld tussen de 30 en 60 minuten. In deze korte periode wil je je natuurlijk van je beste kant laten zien. Het is daarom verstandig je goed voor te bereiden op een sollicitatiegesprek. Tijdens veel sollicitaties worden dezelfde vragen gesteld waarop je je dus gemakkelijk kunt voorbereiden. Waardoor je sollicitatie hopelijk lekker soepel verloopt.

Een sollicitatie is in veel van de gevallen hetzelfde opgebouwd uit verschillende soorten vragen. Zo begint een sollicitatiegesprek vaak met basisvragen. Tijdens deze vragen wordt je bijvoorbeeld gevraagd iets over jezelf te vertellen. Vaak wordt er gevraagd of je je sterke en zwakke punten kunt omschrijven. Als je deze vraag gaat voorbereiden, zorg dan dat je minimaal drie sterke en drie zwakke punten voorbereid met uitleg. In deze uitleg is het handig om concrete voorbeelden te noemen uit een vorige baan, project of situatie die je hebt meegemaakt. 

Een basisvraag kan ook zijn waarom je hebt gesolliciteerd voor deze specifieke functie of dit specifieke bedrijf. Zorg dus dat je je goed inleest over de functie en het bedrijf waar je solliciteert, bekijk bijvoorbeeld de website van het bedrijf of zoek relevante nieuwsartikelen op over het bedrijf, daarvoor kan het handig zijn het bedrijf in te typen op Google, waardoor je updates in het nieuws te zien krijgt over het bedrijf. Bedrijven vragen ook dikwijls naar je toekomstvisie of waar jij jezelf over een aantal jaren ziet. Zorg dat je voor deze vraag een goed antwoord hebt voorbereid. 

Nadat de basisvragen gesteld zijn worden er vaak vragen gesteld over je werkstijl. Hierin wordt je cv vaak als basis gebruikt. Zorg dus dat je bij alle activiteiten op je cv een duidelijk en concreet voorbeeld kan noemen wat je geleerd hebt en ook welke competenties je hebt ontwikkeld. Dit kunnen wel eens pittige vragen zijn over hoe jij bijvoorbeeld kritiek geeft op collega’s of hoe je omgaat met een vervelend situatie op het werk. Ook wordt hier vaak gevraagd naar je successen en hoe je deze hebt bereikt. Zorg dus dat je hier over na hebt gedacht, dan kun je dit vol trots en goed voorbereid vertellen tijdens een sollicitatiegesprek en kom je zelfverzekerd over. 

Vervolgens worden er nog wel eens vragen gesteld over het salaris. Het hangt erg af van de functie waar voor je solliciteert. Bij een sollicitatie voor een stage is er weinig ruimte voor het onderhandelen over je salaris. Voor andere functies is er vrijwel altijd ruimte tot onderhandeling. Het is dus slim om van tevoren na te denken over welk salaris jij gepast vindt voor de functie en waarom. Zodat je dit kan toelichten tijdens het gesprek. 

Bij lange sollicitatiegesprekken kunnen bedrijven nog meer vragen gaan stellen over jou als persoon en je carrièreontwikkeling. Denk dus goed na over wie je bent en waar je naartoe wilt. Het komt goed over in een gesprek als je hier een duidelijk beeld over hebt. En het vergroot de kans dat je bij een bedrijf terecht komt waar je in de bedrijfscultuur past.

Tot slot gebruiken sommige interviewers ‘hersenkrakers’ om je intelligentie te testen. Een voorbeeld van een hersenkraker is: “Hoe zou je een vliegtuig wegen als je geen weegschaal had?”. Door middel van een vreemde vraag die de sollicitant niet verwacht probeert de interviewer meer informatie over je te verzamelen. Schrik niet van een vraag als deze, het is normaal om er eventjes over na te denken. Antwoord pas als je voor jezelf een goed antwoord hebt geformuleerd. 

Voor nog meer sollicitatietips kun je een kijkje nemen op de volgende website: wwww.sollicitatieblog.nl 

Blog Categories: scriptie