Overslaan en naar de inhoud gaan

Adviseur projectsturing Rijkswegen

Bedrijf: Rijkswaterstaat
Richting(en): Consulting |
Niveau: WO
Locatie: Haarlem
Vooraanmelden
Vooraanmelden

Adviseur projectsturing Rijkswegen

Ben jij een verbinder? Deins je niet terug voor een uitdagende functie waarin jij diverse belangen behartigt? Dan komen wij graag in gesprek met jou! Het onderhoud van de rijkswegen, de bruggen en de kunstwerken zijn slechts enkele voorbeelden van waar Rijkswaterstaat West-Nederland Noord (WNN) zich mee bezig houdt. De standplaats is Haarlem, maar we werken nog steeds grotendeels vanuit huis, dus je hoeft niet perse in deze regio woonachtig te zijn.

Hoe jij de Nederlandse infrastructuur veiliger gaat maken
In deze unieke functie ga jij je bezighouden met de rijkswegen van regio WNN samen met de collega’s van de keten Verharding/Groen en de keten Bruggen/Kunstwerken:

 • je bent verantwoordelijk voor een goede, tijdige projectopdrachtverstrekking aan onze interne landelijke projectenorganisaties;
 • ook bewaak je de voortgang van de uitstaande opdrachten en de oplevering van lopende projecten;
 • binnen het grote speelveld aan partijen heb je te maken met uiteenlopende inhoudelijke, organisatorische en strategische vraagstukken en tegenstrijdige belangen;
 • als de verbindende schakel pak je een coördinerende en regisserende rol tussen de landelijke inkoopcentra, de bestuursstaf en onze regio;
 • je begeleidt en adviseert diverse projectteams over samenwerking, inhoudelijke projectvoortgang en asset- en omgevingsmanagement.

Dit is waar jij voldoening uit haalt
Jij krijgt energie van het tijdig en inhoudelijk professioneel in opdracht geven van projecten aan interne collega’s. Jij bent verder verantwoordelijk voor monitoring van de in opdracht gegeven projecten. Hierbij informeer je actief de asset manager en de programmeur over de projectvoortgang. Jij signaleert wanneer interne afdelingen buiten de kaders (scope, tijd en geld) dreigen te raken. Jij start hierop een bijsturingsproces. Ook bewaak jij de (financiële) voortgang van projecten op grond van analyse van projectrapportages. Verder ben jij verantwoordelijk voor juiste afronding van de projecten. Hierin stem jij af met de asset manager of het project conform opdracht is opgeleverd, en verifieer jij of de financiën volledig zijn afgerond.

Wat wij aan jou waarderen
Jij staat stevig in jouw schoenen en komt tot besluitvorming; je adviseert het management, zowel inhoudelijk- als op strategisch niveau bij zaken als de besluitvorming, wijzigingen en het bewaken van het portfolio. Je escaleert wanneer nodig en adviseert hierbij het management. Communicatie: jij draagt hierin bij om verder te bouwen aan een sterke reputatie en betrouwbaarheid en het bereiken van onze cliënten, opdrachtnemers en stakeholders. Je vertaalt relevante omgeving/maatschappelijke ontwikkelingen en issues naar communicatierisico’s en kansen. Jij bent dynamisch, flexibel, creatief en kan je verplaatsen in verschillende communicatieniveaus/arena's. Verder heb je ervaring met politiek-gevoelige en complexe dossiers en met verbindend werken en het creëren van draagvlak, ook wanneer er sprake is van weerstand. Je bezit overtuigingkracht! Tot slot: je hebt affiniteit met techniek.

Alvast kennismaken?
We kunnen ons voorstellen dat je eerst nog meer wilt weten over deze functie voordat je solliciteert. Daarom kun je vrijblijvend kennis maken met collega’s uit het team waarin je komt te werken. Wil jij bijvoorbeeld een ‘digitaal kopje koffie’ drinken terwijl je jouw vragen stelt, bel dan met Merel Kingma. Zij bekleedt een soortgelijke functie in dit team. Haar telefoonnummer is: 06-50197191.

Wil je meer lezen over de projecten waar je je mee bezig gaat houden?
Lees dan meer over de historieprojecten, groot onderhoud van de wegen en over de wegen A4 en A9, de planning groot onderhoud A9 in Noord-Holland.

Vacaturenummer: WNN-22-015

Functie-eisen

 • je hebt bij voorkeur een bachelor of master in Rechten, Bestuurskunde, Bedrijfskunde (in non-profit organisaties), Planologie, bouwprocesmanagement of Civiele Techniek;
 • je hebt ervaring met alle fases en rollen binnen complexe adviestrajecten, zoals onderzoeken, analyseren en presenteren;
 • je hebt gedegen kennis van omgevings- en asset management en aanleg- en onderhoudsproces, in het bijzonder contractmanagement;
 • als adviseur handel je organisatie- en politieksensitief. Je houdt rekening met verschillende (soms tegengestelde) belangen, weerstand en handelt hiernaar;
 • als persoon sta je stevig in je schoenen en durf je je eigen koers te varen. Tegelijkertijd ben je flexibel als de situatie daarom vraagt en kun je snel schakelen tussen verschillende werkzaamheden en prioriteiten.

Arbeidsvoorwaarden

Salarisniveau Schaal 12
Salaris Min €3919 - Max €5825 bruto per maand. Het genoemde salaris is gebaseerd op een volledige werkweek.
Dienstverband Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met uitzicht op onbepaalde tijd
Minimaal aantal uur per week 32
Maximaal aantal uur per week 36

Volop doorgroei- en ontwikkelmogelijkheden
De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Denk aan het volgen van opleidingen en het behalen van certificeringen. Ook bieden we loopbaancoaching als je daar behoefte aan hebt.

Interessante extra’s
Naast het salaris ontvang je een individueel keuzebudget (IKB) bestaande uit vakantiegeld van 8% en een jaarlijkse eindejaarsuitkering. Dit IKB bestaat uit geld (16,37% van je brutojaarsalaris) en/of tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt bijvoorbeeld een deel van je maandinkomen laten uitbetalen wanneer jij dat wenst, het IKB omzetten in verlof of het besteden aan fiscaalvriendelijke doelen. Tot onze andere secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer bedrijfsfitness en volledige vergoeding van je ov-reiskosten woon-werkverkeer.

Bijzonderheden

 • je standplaats is Haarlem. Bij Rijkswaterstaat werken we volgens de richtlijnen van de overheid. Dit betekent dat we zoveel mogelijk thuis werken en maximaal de helft van de tijd op een Rijkswaterstaat kantoor of locatie als dit meerwaarde voor jou heeft;
 • solliciteer zo spoedig mogelijk, dan kunnen we snel met elkaar een eerste (online) selectiegesprekken aangaan. Mochten we de juiste kandidaat hebben gevonden, dan kunnen we de vacature eerder sluiten;
 • een (online) voorselectietest of een assessment kan onderdeel zijn van het sollicitatieproces. Het maken van een casus en (online) screening, bijvoorbeeld via databanken, kan eveneens deel uitmaken van het sollicitatieproces. Het inwinnen van referenties maakt deel uit van het sollicitatieproces.

Talent als basis, diversiteit als kracht
Rijkswaterstaat is een inclusieve organisatie. Een organisatie die ruimte biedt aan iedereen en die de kracht van de diversiteit van medewerkers gebruikt om samen betere resultaten te halen voor Nederland.
Inclusief betekent dat iedereen zich betrokken en gewaardeerd voelt; niet ondanks, maar dankzij de verschillen. Daarom nodigen wij jou graag uit, als jij je herkent in deze vacature, om te solliciteren.

Hybride solliciteren
Dit houdt in dat alle eerste kennismakings- en/of selectiegesprekken online plaatsvinden via Microsoft Teams. Het vervolg- en/of arbeidsvoorwaardengesprek wordt daarna zoveel mogelijk op locatie gedaan. Heb je dit liever online? De recruiter neemt contact met je op en inventariseert jouw wensen hierin. 

Acquisitie op onze vacatures wordt niet in behandeling genomen.

Jouw toekomstige afdeling

West-Nederland Noord (WNN) is een van de zeven regionale organisatieonderdelen van Rijkswaterstaat. Wij opereren in een sterke politiek-bestuurlijke omgeving die ook landelijk actief en invloedrijk is. Waar wij ons mee bezighouden? Met onderhoud en beheer van de rijkswegen met daarin o.a. de bruggen, kunstwerken, tunnels. Veiligheid, leefbaarheid en doorstroming, daar staan wij voor.

Tot 2030 staat WNN voor de grootste onderhoudsopgave ooit: de renovatie en vervanging van twaalf bruggen, drie tunnels, drie wegen, vijf sluizen en het grootste gemaal van Europa, in IJmuiden. Daarnaast gaan we de komende jaren ruim negentig kilometer snelweg vernieuwen en grotendeels vervangen door stiller asfalt.

In totaal werken er een kleine driehonderd mensen binnen WNN, verspreid over drie directies: Netwerkontwikkeling, Netwerkmanagement en Bedrijfsvoering.

Andere vacatures

werken-bij-rijkswaterstaat
Aanmelden tot en met

Junior adviseur strategie

Consulting, PR / Communicatie

Rijkswaterstaat - Haarlem

Hoe zorgen we ervoor dat we een goede relatie met onze bestuurlijke partners en omgevingspartijen hebben? Hoe zorgen we ervoor dat de interne besluitvorming zo effectief mogelijk verloopt en we het directieteam (DT) efficiënt inzetten? En dat er, naast het verbeteren van vandaag, ruimte en aandacht is voor een visie op de toekomst? Dit zijn enkele van de vele vraagstukken die voor jou een uitdaging vormen in je rol als junior adviseur strategie. Tevens ben je plaatsvervangend directiesecretaris bij Rijkswaterstaat West-Nederland Noord (RWS WNN).

Hoe jij bijdraagt in jouw rol
Je gaat werken in het team Strategie, onderdeel van de afdeling Communicatie en Strategie. Het team is compact, professioneel en fungeert als een spin in het web als het gaat om het imago van RWS WNN. Zowel binnen de regio als naar andere dienstonderdelen en richting het beleid. Je werkt als junior adviseur strategie voor het directieteam. Je adviseert het DT op strategisch relatiemanagement; bijvoorbeeld wie gaat naar welke overleggen en bijeenkomsten. Jij weet het directieteam optimaal te ondersteunen. Dit doe je onder andere door de stukkenstroom voor het directieteam goed te begeleiden. Ook ben je eerste achtervang voor de directiesecretaris. Bij afwezigheid van de directiesecretaris ben je verantwoordelijk voor de voorbereiding en verslaglegging. Daarnaast organiseer je diverse bezoeken van stakeholders en zorg jij voor een passend programma. Tot spring slot spring je ook in bij het team voor het maken van nota’s voor de minister of het beantwoorden van kamervragen.

Dit is waar jij voldoening uit haalt
In deze afwisselende functie zit jouw meerwaarde in de bredere, strategische ondersteuning, zowel in de voorbereiding van de DT overleggen (bewaken van de kwaliteit van stukken), gerelateerde overleggen en het bewaken van juiste terugkoppelingen en uitzetten van acties plus het organiseren van bijeenkomsten.

Van nature beschik je over politiek-bestuurlijke antennes en ben je organisatiesensitief. Jij voelt feilloos aan welke belangen er spelen en welke acties nodig zijn. Een positieve instelling en proactief samenwerkingen met relevante collega’s is hierbij van belang. Het gaat hierbij onder andere om DT-leden, dossierhouders, interne managementondersteuners en externe partners.

Wat wij aan jou waarderen
Jij staat stevig in je schoenen. Plannen en organiseren zijn jouw tweede natuur en je weet hoofd- en bijzaken goed te scheiden. Je hebt inzicht in bestuurlijke verhoudingen en processen en kan de impact daarvan goed analyseren. Schakelen tussen verschillende niveaus en het zorgen voor verbinding gaat jou gemakkelijk af. Je komt snel tot de kern van de zaak en je brengt een logische structuur aan in informatie. Van nature ben je verbindend en weet je een netwerk op te bouwen en te behouden.

Relatie- en stakeholdermanagement is jou niet onbekend. Belangrijk hierbij is dat je jouw adviesstijl aan kunt passen aan de situatie. Je beschikt over uitstekende communicatie- en adviesvaardigheden en bent organisatiesensitief. Tenslotte ben je pragmatisch, stressbestendig en werk je geordend.

Meer weten?
Wil je eerst meer informatie over de inhoud van de vacature voordat je gaat solliciteren? Of ben je erg nieuwsgierig naar hoe deze baan er in de praktijk uitziet? Bel of app met Jonna Brandsma, afdelingshoofd, 06-53862749.

Junior adviseur strategie
werken-bij-rijkswaterstaat
Aanmelden tot en met

Inkoper

Consulting

Rijkswaterstaat - Utrecht, Rijswijk, Lelystad

Water, Verkeer en Leefomgeving (WVL) is binnen Rijkswaterstaat dé kennisorganisatie, wij helpen onze collega’s van Rijkswaterstaat met het up-to-date houden van kennis. Vanuit Utrecht, Rijswijk of Lelystad, werk je, met een team, gezamenlijk aan optimaal inkoop- en contractmanagement in het inkoopdomein Kennis van Rijkswaterstaat.

Wat ga je doen?
Je bent verantwoordelijk voor de tactische uitvoering, analyses en advisering binnen het inkoopdomein Kennis. Samen met je interne opdrachtgever zorg je voor een succesvol inkoopproces. Dit doe je o.a. door het voeren van productieoverleggen waarbij je stuurt op de inkoopplanning. Jij bepaalt hoe de offerteaanvraag eruitziet en je gaat zo nodig de dialoog aan met (markt)partijen. Hierbij adviseer je over de vorm en inhoud van de af te sluiten (complexere) contracten. Ook zet je op de juiste wijze de kennisvragen uit richting de markt. Denk hierbij aan onderzoeken naar duurzaamheid, circulariteit of klimaat, maar mogelijk ook samenwerkingsovereenkomsten publiek-privaat of publiek-publiek. Zo draag je bij aan ons maatschappelijke doel; het bevorderen van waterveiligheid, bereikbaarheid en leefbaarheid.

Daarnaast analyseer je de gemaakte inkoopafweging, beoordeelt deze op potentiële juridische en commerciële risico’s en adviseert over de maatregelen om deze risico’s te beperken en te beheersen. Dit alles vertaal je naar een passende overeenkomst. Je houdt jezelf op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen die de uitvoering van het inkoop- en contractproces kunnen beïnvloeden, en weet raad met minder gangbare en nieuwe zaken of problemen. Voor passende alternatieven, acties en adviezen neem je zelf het initiatief.

Wie ben jij?
Mede dankzij jou is onze inkoop professioneel en hoogstaand. Je drang om jezelf verder te ontwikkelen, krijgt bij ons alle ruimte. Je bent een stevige gesprekspartner en bent sterk in onderhandelen en overtuigen. Hierbij heb je ook oog voor procesverbetering, maar ook voor de onderlinge verhoudingen. Je realiseert je dat optimale kennisinkoop valt of staat met de juiste samenwerking. Je bent initiatiefrijk en kunt verbetermogelijkheden in beeld brengen en bespreekbaar maken.

In verband met de ontwikkelingen rondom het corona virus heeft Rijkswaterstaat een aangepaste selectieprocedure en werken wij vanuit huis. De meest actuele informatie vind je via deze link.

Vacaturenummer: WVL-889

Inkoper
werken-bij-rijkswaterstaat
Aanmelden tot en met

Regionaal Traineeship bij Rijkswaterstaat

Overige

Rijkswaterstaat - Nederland

Startdatum: 01 september 2022

Heb jij je hbo- of wo-studie (bijna) afgerond en wil jij je verder ontwikkelen binnen de vakgebieden assetmanagement, mobiliteit & watermanagement of duurzame leefomgeving & milieu? En vind jij het leuk om te werken in een van de regio’s van Rijkswaterstaat die het hart vormen van de Nederlandse infrastructuur? Dan is het Regio Traineeship iets voor jou! Let op: Voor de september 2021-lichting werven we niet voor de Duurzame Leefomgeving & Milieu-track. Als je hier interesse in hebt, adviseren we je om volgend jaar te solliciteren voor de lichting van september 2022.

Regionaal Traineeship bij Rijkswaterstaat