Overslaan en naar de inhoud gaan

Een Motivatiebrief Schrijven voor een Traineeship

motivatiebrief traineeship

Wanneer je solliciteert naar een traineeship, is het belangrijk om op te vallen tussen alle andere kandidaten. Dit kun je doen door een krachtige en overtuigende motivatiebrief te schrijven. Dit document is je kans om jezelf te presenteren, je interesse en enthousiasme te tonen voor het traineeship, en aan te tonen waarom jij de perfecte kandidaat bent. Hieronder vind je een gedetailleerde gids die je kan helpen bij het schrijven van een sterke motivatiebrief voor je traineeship.

Welke punten zijn belangrijk bij een motivatiebrief?

  1. Onderzoek en Voorbereiding: Begin met een grondige research over het bedrijf en het traineeship waar je naar solliciteert. Wat zijn de missie en waarden van het bedrijf? Wat zijn de taken en verantwoordelijkheden van het traineeship? Wat zijn de vereiste kwalificaties en vaardigheden? Deze informatie zal je helpen bij het schrijven van een brief die op maat is gemaakt voor de specifieke rol en het bedrijf, en zal aantonen dat je een goed begrip hebt van wat er van je wordt verwacht.

  2. De aanhef: Een goede motivatiebrief begint met een gepaste aanhef. Als je de naam van de persoon kent aan wie de brief moet worden gericht, gebruik die dan. Als je deze informatie niet hebt, zijn uitdrukkingen zoals 'Geachte heer/mevrouw' of 'Beste Recruiter' gepast.

  3. Inleiding: In je inleiding, introduceer je jezelf en geef je aan waarom je schrijft. Dit is je kans om de aandacht van de lezer te trekken, dus zorg ervoor dat je inleiding krachtig en boeiend is. Vermeld bijvoorbeeld de specifieke rol waar je naar solliciteert, waar je deze hebt gevonden, en geef een korte samenvatting van waarom jij een sterke kandidaat bent.

  4. Hoofdtekst:  In de hoofdtekst van je brief, ga je dieper in op je kwalificaties, ervaring en vaardigheden. Kies een paar sleutelkwalificaties uit de vacaturebeschrijving en geef concrete voorbeelden van hoe je deze in eerdere rollen hebt aangetoond. Vergeet niet om ook je motivatie voor het traineeship en het bedrijf te vermelden.

  5. Slotparagraaf: In je slotparagraaf, geef je een overzicht van de punten die je hebt gemaakt en herhaal je je interesse in de rol. Dit is ook het moment om je beschikbaarheid voor een interview of verdere gesprekken te vermelden, en de lezer te bedanken voor zijn of haar tijd en overweging.

  6. Professioneel ondertekenen: Onderteken je brief professioneel met 'Met vriendelijke groeten' of 'Hoogachtend', gevolgd door je volledige naam. Als je je brief per e-mail verstuurt, overweeg dan ook om je contactgegevens onder je naam te zetten.

  7. Proeflezen en aanpassen: Tot slot, vergeet niet om je motivatiebrief zorgvuldig door te lezen en aan te passen voordat je deze verstuurt. Let op spelling, grammatica en punctuatie, en zorg ervoor dat je brief duidelijk en beknopt is.

Een motivatiebrief is een belangrijk onderdeel van je sollicitatieproces voor een traineeship. Met grondige voorbereiding, aandacht voor detail, en een duidelijke focus op jouw vaardigheden en enthousiasme voor de rol, kun je een motivatiebrief schrijven die indruk maakt op recruiters en je kansen op succes verhoogt.

Download hier een voorbeeld motivatiebrief.

Nog een aantal belangrijke punten tijdens het solliciteren voor een traineeship

Wat vindt de recruiter?

Recruiters zien elke dag zoveel cv’s, dat zij geen tijd meer hebben om elke cv grondig te checken. Daarom wordt er altijd begonnen met het scannen van de cv’s. Ze letten dan extra goed op vormgeving en doen een snelle spellingcheck. Uiteindelijk zijn er drie vragen die het belangrijkst zijn: waarom wil je juist bij deze organisatie wilt werken, wat vind je aantrekkelijk aan de functie en waarom ben jij de geschikte kandidaat.

Als dit duidelijk wordt uitgelegd en onderbouwd, dan heb je de interesse van een recruiter te pakken. Recruiters zijn vaak ook wel geïnteresseerd in de persoon achter de brief. Ze vinden vaak dat iemand leren kennen belangrijk is. Probeer om deze reden je sollicitatiebrief te personaliseren. Dit betekent natuurlijk niet dat je hele stukken tekst over jezelf moet schrijven, maar maak subtiel duidelijk hoe je bent als persoon door links te leggen met de organisatie waar je solliciteert

Eisen voor een traineeship

Probeer er altijd voor te zorgen dat je zeker weet dat je daadwerkelijk kan starten aan een traineeship. Veel organisaties stellen hoge eisen aan de trainee. Als je niet eerlijk bent over jouw kwaliteiten kan je hierdoor onderuit gaan

Het is voor organisaties heel belangrijk dat je de juiste persoonskenmerken hebt. Vaak is dit zelfs nog belangrijker dan de hoogst genoten juiste opleiding. Vergeet niet dat je wel affiniteit moet hebben met het traineeship dat je kiest. De kunst is om het goed te laten zien in de motivatiebrief die je schrijft voor je sollicitatie. Als dit voor de organisatie duidelijk is en als je ook een juist beeld creëert, dan zorg je ervoor dat ze je uitnodigen voor een gesprek.

Binnenkomen als trainee

Als je de aandacht hebt getrokken van de recruiter, dan is het niet altijd zo dat je gelijk wordt uitgenodigd voor een gesprek. Vaak moet je hieraan vooraf een assessment maken. Daarom is het juist, zoals eerder vermeld, van groot belang dat je eerlijk bent over je eigen capaciteiten en competenties. Het recruiten van een trainee is namelijk een lang en streng proces en dit moet zo grondig mogelijk gedaan worden. Het is nooit fijn om verspilde tijd te hebben. Wanneer je ook voor het assessment slaagt kan je in een (aantal) jaar gevormd worden tot allround medewerker van de organisatie van je dromen!

Lees hier meer tips over het schrijven van een motivatiebrief